torstai 25. elokuuta 2011

taipumuskoe Marttilassa

Nevan kanssa hurautettiin 24.8. Marttilaan ihmettelemään Nevan taipumuksia ja saamaan asiasta mustaa valkoisella. Usko meinasi loppua pienten metsäteiden kanssa, mutta lopulta löydettiin perille. Koe aloitettiin klo 15.

Meille valikoitui 12 koiran kokeesta suoritusnro 11 ja tuomariksi ylituomarinakin toiminut Liisa Pajala. Samaan ryhmään osui englanninspringerspanieli, 3 irlanninvesispanielia ja cockerspanieli. Toisessa ryhmässä oli vielä
Homma alkoi sosiaalisen käyttäytymisen tarkistamisella, missä Pajala kertoi nopeasti kokeen kulusta ja tarkkaili ringissä olevien koirien käytöstä ja kävi sen jälkeen kaikki koirat yksitellen läpi. Tämän jälkeen saimme tutustua kuolleeseen kaniin. Neva haisteli sitä hetken, mutta ei osoittanut suurempaa kiinostusta.

Ryhmällemme osui ensin jäljestysosuus. Odotellessamme omaa vuoroa kuului aina satunnaisesti toisen ryhmän hakuosuuden laukaus. Neva reagoi laukauksiin joka kerta, mutta vähenevissä määrin toistoja kuullessaan.
Jäljestyksessä Neva ei ensin meniannut ymmärtää yhtään homman jujua, taisi vähän jännittää ja muuttui suolapatsaaksi. Jouduin näyttämään alkupätkän ensimmäiselle merkille melko tarkkaan, jolloin Nevakin pääsi sisälle hommaan ja lähti jäljestämään epävarmasti. Pian tulikin hukka ja kysyviä katseita. Jäljelle päästiin takaisin ja tulimme ojan viertä kulkevaan kosteaan kulmapaikkaan, jonka Neva jäljesti keskittyneesti ja nopeasti. Hiukan ennen kaatoa luulin tulevan jo toinen hukka, mutta kehotusten jälkeen Neva jatkoi jäljestystä ja tuli kaadolle. Nuuski kania melko rauhallisesti, ei ollut mitenkään älyttömän kiinnostunut.

Hakuosuudelle lähdimme hervottoman kokoisen siirtolohkareen tuntumasta Neva tarvitsi useita kehotuksia lähteä irtoamaan ja hakemaan riistan hajua. Lähinnä homma menikin sunnuntaikävelyksi, jonka aikana Neva aina satunnaisesti intoutui jäljestelemään ahkerasti 3-5m päässä musta ja tuomarista. Laukausta säpsähti oletetusti - hypähti 1½m eteenpäin ja pönöttämään suolapatsaana pää korkealla ja silmät suurina. Hetken odottelun ja muutaman kehotuksen ja ihmisten liikkeellelähdön jälkeen palautui ja lähti jatkamaan aikaisempaa tallustelua. Suoaluetta lähestyessä Neva lähti irtoamaan - kipitti suoraviivaisesti suon laitaan, taisi hiukan juoda tai napata palan heinää, jonka jälkeen palasimme takaisinpäin. Tuomarin kanssa tuli puhuttua, että no, onhan Neva sentään pieni ja söpö, jos ei muuta. Ampujan tullessa näkyviin tälle pidettiin asianmukainen puhuttelu aka epäluuloista vahtihaukkua..

Vesityöskentelyosuudelle oli varattu hiekkamonttu. Kyselin hiukan miten koira lähetetään hakemaan ja milloin otetaan panta pois. Otin pannan pois heti alkuun, pyysin Nevaa istumaan ja viskasin riistapukin veteen, en ehtinyt "vapaa" -käskystä antaa puoliakaan kun Neva oli jo rynnännyt veteen. Pukin jätti ihan arvattavasti rannalle, mutta ei sentään veteen. Otettuani pukin ja näytettyäni sitä vielä Nevalle, tytsä nappasi sen suuhun ja oli sitä mieltä, että hän olisi sen voinut pitääkin. Voi sitä tavoittelua, kun se katosi järjestäjän muovikassiin..

Meidän oltua viimeisiä vesityössä, nron 12 keskeyttäessä, pääsimme siirtymään vastaavan toimitsijan Mamian kotiin kahville ja tulosten julkaisua varten. Pitkä päivä alkoi jo painamaan ja vaikka olikin mukava kuulla muiden harrastajien keskusteluja, alkoi pikkuhiljaa kaipaamaan kotimatkalle. Lopulta tuomarit olivat saaneet pitkän puhtaaksikirjoitusurakkansa valmiiksi ja päästiin kuulemaan tulokset, 5 koiraa pääsi läpi, kooikerhondje Mizy, 3 vespaa ja cockeri. Läpipääsy muilla jäi pääosin riittämättömästä, suppeasta hausta kiinni.
n. klo 22 päästiin kotimatkalle ja pimeää Turun motaria ajaessa tuli taas mietittyä, että kaikkeen se koiraharrastajakin lähtee. Puolenyön jälkeen oltiin kotona ja Nerokin oli ilmeisen tyytyväinen paluustamme.

Taipparikokemus oli todella mukava ja rento. Järjestelyt toimiviat, puitteet olivat hienot ja Mamioille kiitos kutsusta kotiinsa ja kahvitteluista. Neron kanssa taidetaan lähteä ensivuonna kokeilemaan, mutta Neva tuskin menee uudelleen. Tytön taipumuksista - taipumuksina on nyt faktaa paperilla, ei niinkään opetettua käytöstä ja se riittää mulle.

Tulos oli odotettavissa ja olen tyytyväinen siihen, että tunsin koirani melko hyvin ja osasin ennustaa sen tekemiset. Neva ei ole harjoitellut hakua, jäljestänyt muutaman kerran verijälkeä, mutta ei laahausjälkeä ja riistapukkia se on hakenut kerran.

Tuomari Liisa Pajala

Sosiaalinen käyttäytyminen
Neva on hyvin rauhallinen antaen kosketella itseään. Se hyväksyy muut koirat.
Hyväksytty

Haku ja laukaus
Haku on suppea, ohjaajan tuntumassa kulkua. Neva ei innostu laukauksesta, jota se hetken ihmettelee. Jatkaa ohjaajan lähellä.
Hylätty

Jäljestys
Neva jäljestää maa- ja ilmavainulla epävarmasti ja arkaillen pälyillen välillä perässäkulkijoita. Kulma tarkasti. Kani tutkitaan varovaisesti. Aika riitti täpärästi suoritukseen.
Hyväksytty

Vesityö
Neva odotti tyylikkäästi uintilupaa. Se tuo riistapukin rantaan.
Hyväksytty

Tottelevaisuus
Neva on hienosti ohjaajan hallinnassa, totellen välittömästi.
Hyväksytty

Yhteistyö ja yleisvaikutelma
Neva seuraa ohjaajan liikkeitä tarkkaan. Hyvä työpari.

Kokonaisarvostelu
Hylätty

Ei kommentteja: