lauantai 3. toukokuuta 2008

valokuvauksen eri muodot

Kolmas teksti tälle päivälle. Sitä se teettää kun ei tasaisesti kerro kuulumisiansa. Tässä tekstissä keskityn jo vähän pidempään ajankohtaisena olleeseen aiheeseen: valokuvaukseen. Koulun valokuvauskurssi on opettanut paljon uutta. Tässä pieni kokoelma kurssin tuotoksista.
Neulanreikäkamera - solarigrafia - tiivis purkki, jossa yksi pieni reikä. Purkin sisällä valoherkkää paperia.
Yksinkertaisimpia kameroita, pienestä rei'ästä sisään menevä valo muodostaa vastakkaisella sivulla olevalle paperille kuvan väärinpäin ja negatiivisenä. Solarigrafialla tarkoitetaan auringon liikkeiden tallentamista pitemmällä aikavälillä.
Purkki asetettiin paikalleen huhtikuun alussa, jolloin tulevasta kuvasta nähdään, kuinka aurinko tekee yhä pidemmän kaaren taivaan poikki. Ensimmäinen viikko ei tosin ollut kaikista otollisin: jo ensimmäisenä päivänä satoi.


Valokuvaus filmijärjestelmäkameralla mustavalkofilmille
Tehtävänantona ystävän muotokuva. Malleiksi pääsivät Annina ja Kauko. Kuvaus suoritettiin koulusta lainatulla (Minolta?) kameralla 100 asan mustavalkoiselle negatiiville. Käytettävissä oli puoli filmiä. Varmuudeksi oli mukana vielä oma digijärkkäri, mikäli filmi menisi pilalle tai kuvista tulisi muuten epäonnistuneita.

Kuvauspaikaksi valittiin kotimme lähellä sijainnut kallio. Kuvien ottamisen jälkeen iski paniikki, josko yksikään kuvista olisi onnistunut. Kuvaussää oli kirkas ja aurinko oli laskemassa, muistin tarkasti varoa kuvaamasta aurinkoon päin. Myöhemmin negojen kehityksen jälkeen selvisi, että kaikki kuvat olivat valotukseltaan onnistuneet (vähintäänkin kohtalaisesti).
(negatiivi kuivumassa)

Negatiivien kehitys - negat pimeässä purkkiin ja kierrätetään erinäisissä litkuissa
Negojen kehittäminen oli ihan kivaa puuhaa. Negan saaminen ulos purkista vaati hiukan väkivaltaa (opettaja + sakset), mutta ilmeisesti osasin aika lahjakkaasti kelaamaan negan jonkinsortin rullaan, joma laitettiin täysin pimeässä pimiössä kehityspurkkiin. Purkki kiinni ja valot päälle. Tämän jälkeen voitiin aloittaa itse kehitys, laittamalla purkkiin ensin kehite. Sekoittelua ja odottelua, kehite pois, keskeyte sisään (vettä), keskeyte pois, kiinnite sisään ja lopuksi se kiinnitekin pois. Vielä juoksevan veden alle puoleksi tunniksi ja sitten vain negoja kuivaamaan ja tutkimaan.

Negatiivistä kuviksi - värit oikein päin ja isompi kuvakoko

Lisää pimiötyöskentelyä. Suurennuskoneen käyttöä ja kuvien uittamista litkuissa (taas liikaa Koota; kehite, keskeyte ja kiinnite). Suurennuskoneen käyttö oli hauskaa. Näki kuvan suuressa koossa, pääsi säätelemään erinäisiä nippeleitä (mm. aukkoa, aikaa, kokoa ja tarkkuutta). Aukko ja aika vaikuttavat kuvan sävyskaalaan. Omat kuvat tuli 8 aukolla ja suurimpaan osaan ajaksi 8 sekunttia.

Kun nämä oli kohdallaan, valotusnappia vaan painamaan. Yhden kuvan kanssa kävi pieni moka, kun punasuodin jäi osaksi valotusaikaa osittain kuvan päälle.

Viime tiistai-iltapäivä meni lähestulkoon kokonaan pimiössä työskennellessä. Kivaa oli. Taidan jäädä kaipaamaan niitä onnistumisen hetkiä.

Ei kommentteja: